Wednesday, 27 February 2013

Merancang KehamilanDi zaman yg serba moden ini..byk kaedah2 yg boleh digunakan bg ibu2 yg dah ramai ank or xnk ank lagi..contohnya seperti makan pil, suntikan hormon, dan susuk (norplan) , menggunakan alat dalam rahim (IUD) atau pembedahan keatas suami atau isteri jika perlu. Ada segelintir para ibu2 yg meggunakan kaedah ini..sbb mereka takut anak yg ramai akan menjejaskn ekonomi..kesihatan & juga faktor lain...

Tetapi islam menggalakkn umatnya memiliki anak yg ramai..( Kahwinlah dgn wanita yg blh melahirkan anak kerana aku berbangga dgn ramainya kamu pd hari kiamat : Riwayat Ahmad )
Islam ada cara semulajadi yg terbaik bg merancang kehamilan seperti menyusu lengkap selama 2 tahun bg kaum ibu danbg lelaki pula mereka diharuskn untuk melakukan Azal ( memancutkan air mani diluar faraj isteri) utk merancang kehamilan isterinya..

Islam menggalakkn anak yg ramai..Islam menolak merancang keluarga jika dgn tujuan menghadkan anak.ianya d'ambil sebagai penyelesaian dlm kes2 tertentu bergantung pada faktor ekonomi ,genatik dan kesihatan individu,faktor umur serta keluarganya.Individu yg bermasalah dgn memenuhi syarat tertentu sebaimana yg d'iktiraf oleh syarak dan d'terangkan pula oleh para fuqaha' (ahli fiqah yg ada kefahaman yang mendalam terhadap al-Quran dan Sunnah khususnya dalam persoalan hukum hakam.) barulah dibenarkan merangcang untuk menghadkan jumlah anaknya..bukan semua orang..


Fatwa yg dikeluarkan oleh Muktamar Fiqh di Kaherah
Antara yg disebut d'dalam muktamar itu adalah:
  • Islam menggalakkn pertambahan penduduk,kerana p'tambahan penduduk akn dpt menguatkn umat islam.
  • perancangan keluarga boleh apabila terdapat keperluan mendesak.keharusan tersebut bersyarat teknik pengguguran yg d'gunakan itu adalah d'haruskn oleh syarak.
  • Haram menggubal undang2 yg mewajibkan rakyat membataskan atau m'hadkan jumlah kelahiran.
**Apa kata orang anak tu kan Rezeki..hehee..tapi terpulang lah pada masing2..info ini diambil dr novel Denyut Ksaih Medik..sy hanya berkongsi.. ^___^

No comments:

Post a Comment